Eltérő fejlődés - Tünetészlelés és a mozgásterápiák gyakorlati kérdései
Budapest, 2017. október 6-7.
Szervező: BHRG Alapítvány
"Az egészségmegőrzés egy értékes beruházás...” Dzsakartai Nyilatkozat, 1997
Több mint 250 szakember, gyógypedagógusok, védőnők, gyógytornászok, fejlesztő pedagógusok, pszichológusok, óvónők, gyermekorvosok, konduktorok, terapeuták voltak kíváncsiak október második hétvégéjén arra a konferenciára, ahol a korai fejlesztés, a tünetek felismerése és a mozgásterápiák volt a központi téma. A kétnapos rendezvényt a BHRG Alapítvány szervezte, hogy a szakemberek tapasztalatokat cserélhessenek, és megismerkedhessenek a terület legújabb eredményeivel.
A tematikus konferencián a gyakorlati tapasztalatok és a tünetészlelés kérdései álltak a középpontban. Gazdag szakmai program és nemzetközi hírű előadók osztották meg kutatásaikat, eredményeiket, felismeréseiket a gyermekellátásban dolgozó szakemberekkel.
Madács Anita, a Lakatos Katalin által kifejlesztett és szabadalmazatott Tervezett SzenzoMotoros Tréning (TSMT) és hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika (HRG módszer) kiváló szakértője szerint a konferencia bonyolultnak tűnő elnevezése mögött igencsak húsba vágó, és sokakat érintő kérdések bújtak meg. - Amikor a televíziós felvétel után kijöttünk a stúdióból, többen is gratuláltak az ott dolgozó munkatársak közül, külön kiemelve, hogy „nagyon fontos volt ezekről a dolgokról beszélni”! Örülök, hogy, sikerült megszólítanunk a hétköznapi embereket is – tette hozzá a BHRG Alapítvány vezetője. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a legfontosabb eredménynek a szakma részéről megnyilvánuló óriási érdeklődést tartja.
A rendezvényről számos tudósítás hangzott el a magyar sajtóban. Rádiós interjúk (Katolikus Rádió, Kossuth Krónika, Napközben, Vendég a háznál, 180 perc, 1 órás élő bejelentkezés a Karc FM műsorában) és televíziós felvételek készültek a konferencia előadóival és szervezőivel (Ma reggel – m1, Esély magazin – Duna TV), valamint a Népszava Mecénás mellékletében is hírt adtak az eseményről.
Jó ha tudja:
Akiknek egészséges, érdeklődő, ügyesen mozgó, segítőkész, választékosan beszélő, jól tanuló, könnyen barátkozó gyerekeik vannak, azt gondolják, hogy ez a természetes. Vannak azonban eltérő fejlődésű gyerekek is: Magyarországon ma több tízezer ilyen fiatalt tartanak nyilván, és számuk az utóbb években nem csökkent. Ahhoz, hogy behozzák lemaradásaikat, utolérjék társaikat, szakszerű vizsgálatokra és olyan terápiákra van szükségük, melyek hiányosságaik pótlását, idegrendszerük érési folyamatainak megindulását segítik elő.
TÜNETEK ÉS AMI MÖGÖTTÜK VAN
Nem úgy fordítja a fejét a kicsi? Furcsán emeli a lábát a csöppség? Nem szimmetrikus a kézmozgása? Nem egyszer még a tapasztalt védőnőt is megtéveszthetik a látottak, és a „majd kinövi” mondattal intézik el a dolgot. Pedig gyakran súlyos gondok húzódhatnak meg a háttérben, amelyek később akár családi tragédiákhoz is vezethetnek. Az eltérő fejlődésű gyerekek problémáit gyakran csak későn fedezik fel. A baj ugyanis nem mindig ismerhető fel azonnal. Olyan, nem túl látványos tünetek jelentkezhetnek, amit a naiv szülő talán észre sem vesz. Magyarországon ma több tízezer ilyen fiatalt tartanak nyilván, és számuk az utóbb években nem csökkent. Ahhoz, hogy a korai fejlődési problémával küszködő apróságok behozzák lemaradásukat, utolérjék társaikat, probléma-specifikus, szakszerű vizsgálatokra és olyan terápiákra van szükségük, melyek hiányosságaik pótlását, idegrendszerük érési folyamatainak megindulását segítik elő. Ezért is fontos a gyakorlati tapasztalatok és tünetészlelés minél szélesebb körben történő elterjesztése.
Azok a terápiák, melyek a BHRG modellhez tartoznak, több mint 10.000 családnak segítettek abban, hogy eltérően fejlődő gyermekük állapota javuljon, tünetmentessé váljon.
Az Alapítvány 1993 óta végzi tevékenységét. Két központjukban évente 6-700 család kap rendszeresen ellátást. A neuro- és szenzomotoros állapot- és mozgásvizsgálat több ezer gyermeknél segített rámutatni az eltérő fejlődés okára, és javított a helyzetükön az Alapítvány egykori megalapítója, Lakatos Katalin által kifejlesztett és szabadalmaztatott TSMT és HRG módszer révén.
Láng D. István