Terápiák
Mesecsoport - találjuk ki, készítsük el, játsszuk le!
A mese a kezdetektől fogva nagyon fontos a gyerekek életében, mivel beléphetnek általa egy olyan csodás világba, ahol bármi lehetséges, ahol a hősök célba érnek, és ahol a jó elnyeri a jutalmát. A gyerekek képet kaphatnak a világ működéséről, a férfi és női szerepekről, az emberi kapcsolatokról, feldolgozhatnak számukra nehéz élményeket, és választ kaphatnak az őket foglalkoztató kérdésekre. A mesék fontos jellemzője, hogy segítenek megoldani azokat a konfliktusokat, amelyekkel a fejlődés során a gyereknek szembe kell néznie, valamint csökkentik a belső feszültségeket, harmonizálnak, fejlesztik a nyelvi készségeket és megtanítják a gyermeknek az általános erkölcsi szabályokat.
A csoportban a gyerekek maguk is alkotókká válnak, megalkotják saját meséiket, történeteiket is. A mesei nyelv segít az őket foglalkoztató kérdések, a megélt élmények és érzések verbalizálásában. A mesékhez kapcsolódó festés, rajzolás, gyurmázás szintén kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek kifejezzék azokat az érzéseket, amelyeket szavakkal még sokkal kevésbé képesek megmutatni. A meséket, történeteket el is játsszuk a csoporttal, a gyerekek belebújhatnak egy-egy szereplő bőrébe, ami hatékonyan fejleszti az empátiás készséget és lehetővé teszi, hogy a gyerekek játékos formában tapasztaljanak meg helyzeteket, éljenek meg érzéseket és tanuljanak a világ működéséről. A játék lehetővé teszi a szorongások, félelmek, agresszív indulatok megmutatását, megélését egy biztonságos és elfogadó közegben, ami által ezek a nehéz érzések "megszelídülnek" és a gyermek harmóniába kerülhet önmagával és a környezetével.
Két csoportot fogunk indítani minden csütörtökön (Erdőalja utca) és minden pénteken (Tavasz utca) az alábbi időpontokban:
5-7 éveseknek 16.00-17.30
7-10 éveseknek 17.45-19.15
A mesecsoport ára: 5.000 Ft/alkalom (90 perc)
Jelentkezni Kovács Enikő pszichológusnál lehet, a 20/293-1855-as telefonszámon