0-3 hónapos kor

Ebben az időszakban szokik hozzá az újszülött, majd a csecsemő az új környezethez: már nem a kellemes hőmérsékletű magzatvízben mozog, és nem kap meg mindent (oxigént, táplálékot) automatikusan, neki kell levegőt vennie, és az ennivalóért megküzdenie, miközben furcsa érzést kelthet a pisis pelenka, és öltözésnél nem mindig tűnik kellemesnek a hőmérséklet. Szerető, odafigyelőkörnyezetben azonban hozzászokik ahhoz, hogy választ kap a jelzéseire, bízhat az őt gondozókban. Nagyon fontos, hogy kialakuljon a napirendje, hiszen az segíti őt a tájékozódásban.

A csecsemővel való kommunikáció már a magzati életben kezdődik, és folytatódik a megszületés után, az etetés is – a táplálék bejutásán túl – lehetőséget ad a bensőséges viszony kialakítására, miközben az arcizmait használja a csecsemő, amik a beszédfejlődés, az artikuláció kialakulása szempontjából nélkülözhetetlenek.

A külső környezettel való kapcsolatot az érzékszervek tartják fenn, ezekből az információkból épülnek a fejlődés során olyan kapcsolatok, melyek segítenek a mozgásban, okosságban, az ügyesség kialakulásában.Biztosítsunk a csecsemőnek optimális ingerkörnyezetet megfelelő mennyiségű ingerrel: látása feltisztulóban, ezért a periódus első szakaszában még a hangokra reagál könnyebben, de a kontrasztos színeket szívesen nézi.A periódus végére felismeri a szülei hangját.

Amikor mozgatjuk, tegyük azt finoman, hogy ne ijedjen meg! A finom mozgatásért nagyon hálásak tudnak lenni a babák, megnyugtatja őket. Mivel mindent érzékelnek a körülöttük levő világból, fontos, hogy kipróbálhassák ezeket az ingereket, de hagyjunk időt ezek feldolgozására, és gondoljunk arra, hogy nagy mennyiségben túlzás is lehet. Fárasztó lehet a sok színes látvány, a változó képek, a sokféle vagy erős hang, az intenzív mozgatás, az erős tapintási ingerek, viszont nagyon szeretik, ha kellemes meleg, biztonságos környezetben végig simogatják a testüket különböző tapintatú ingerekkel (puha kendővel, majd törölközővel, ismét valami finommal, stb.), ha fürdetik  vagy ha gyengéden mozgatják őket halkan énekelve.

Szívesen nézik az emberi arcot, mosollyal is tudnak reagálni rá. Képesek hangokat adni.

A periódus végére a csecsemő képes alkartámaszban felemelni a fejét, és megtartani azt. Ehhez is gyakorlásra van szüksége: tegyük hasra a csecsemőt, hogy próbálgathassa a fejemelést!

Ez nagyon fontos állomása a környezet megismerésének: a fejen fontos érzékszervek vannak, amiknek a helyzetét fogja tudni befolyásolni, ha tudja tartani, forgatni a fejét, közben más helyzetből  látja a körülötte levő világot. Ahhoz, hogy tapasztalatokat szerezzen a tárgyi környezetéről, képesnek kell lennie kisebb és nagyobb mozgások végrehajtásárais . Tudnia kell nyúlni, megfogni; a szem-kéz koordinációja úgy tud fejlődni, ha  a fejét tudja koordinálni.

Kiegészítés: A 37. hét előtt született újszülött koraszülöttnek számít. A korrigált életkort az alábbiak szerint számítják: 28. gesztációs hét előtt születetteknél 2 éves korig; 28 -34. hét között születetteknél 1 éves korig; 35-37. hét között születetteknél féléves életkorukig.