Az eltérő fejlődésű gyermekek képességfejlesztése

A BHRG Alapítványt Lakatos Katalin PhD hozta létre eltérő fejlődésű gyerekek terápiás ellátása céljából. 1993 óta idegrendszerileg éretlen gyermekeket vizsgál speciális tesztekkel, illetve lát el egyéni és kiscsoportos mozgásterápiákkal, valamint kognitív fejlesztésekkel országos hatókörben.
2020. szeptember 1-től a TSMT-HRG College Kft. – TSMT Fejlesztő Központ vezeti a szakmai örökség diagnosztikai és fejlesztő tevékenységeit.
A Lakatos Katalin PhD által megalkotott Tervezett SzenzoMotoros Tréningek (TSMT I-II), és a Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG) terápiák anyaintézményeként, módszertani központként működünk.

3 hónapos kortól 14 éves korig fogadjuk a sérült idegrendszerű, eltérően fejlődő, valamint az ép intellektusú, de tanulási, viselkedéses vagy mozgásos problémákkal küzdő gyerekeket. Munkatársaink – gyógypedagógus, fejlesztő-pedagógus, konduktor, tanító – speciálisan kiképzett terapeuták, akik rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt, biztosítva ezzel a lehető legnaprakészebb információk felhasználását a rájuk bízott gyermekek mindennapi ellátásában.

Együttműködünk pszichológusokkal és szakorvosokkal is (gyermekpszichiáter, gyermek neurológus, ortopéd orvos, szemész, fülész); egyre növekvő esetszámban javasolunk laborvizsgálatot.

Kiknek nyújtunk segítséget?

Olyan gyermekeknek, akik megkésett mozgás- vagy beszédfejlődésűek, nehezen tudnak figyelni, ügyetlenek, hiperaktívak, iskolaéretlenek viselkedési vagy beilleszkedési problémáik, iskolai nehézségeik vannak, autisták, vagy koraszülöttek voltak.

Hogyan segítünk?

A fejlesztések megkezdését minden esetben vizsgálat előzi meg annak érdekében, hogy megállapítsuk, fennáll-e idegrendszeri éretlenség. Amennyiben igen, a szükségletek szerint kialakítjuk az egyénre szabott fejlesztési tervet otthoni TSMT tornával vagy csoportot választunk a gyermeknek.

Amennyiben felmerül más vizsgálatok elvégzésének szükségessége, azt a szülő tájékoztatása és beleegyezése után megtesszük, vagy más szakemberhez irányítjuk a családot.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekkel kapcsolatban a szülőkben felmerülő kérdések feltevésére, és azok megválaszolására mindig legyen lehetőség, a családdal nagyon jó kapcsolatot ápoljunk, hiszen a bizalom, és a segítőkészség munkánk fontos alapköve.

Főbb fejlesztési formák

 1. Egyéni szenzomotoros fejlesztés (TSMT-I)
 2. Kiscsoportos szenzomotoros fejlesztés (TSMT-II)
 3. Csoportos uszodai fejlesztés (HRG)
 4. Koraszülött és/vagy fejlődésükben megkésett babák egyéni kádas programja (baba HRG)
 5. Egyéni kognitív fejlesztés
 6. Kiscsoportos kognitív fejlesztés
 7. Hallásébresztő terápia (AIT)

Mi a “specialitásunk”?

 • Felmérő és terápiás tevékenységet egyaránt végzünk.
  Fejlesztéseink egyénre szabottan, protokollok mentén kerülnek kialakításra. Így nem csak a probléma okára tudunk rávilágítani, hanem a megoldást is meg tudjuk adni.
 • Az idegrendszer érettségét mérjük
  Az idegrendszer jó működéséhez (ügyes mozgás, okos feladatmegoldások, jó társas kapcsolatok, stb.) szükség van annak érettségére. Ez minden emberi tevékenység alapja, ami befolyásolja az óvodai beilleszkedést, a sikeres iskolai beválást is.Az idegrendszer érettségét mérjük fel vizsgálataink során.
 • A tünetek okát keressük
  Felmérések során a kialakult tünetek okát keressük, mely a leghatékonyabb megoldás a helyzet javítására. Ez alapján oki terápiákat indítunk, melyek egymás hatását erősítik és kiegészítik. Ezeket átgondoltan kombináljuk: egyéni és csoportos, vízi és szárazföldi, mozgásos és kognitív fejlesztéseket egyaránt végzünk.
 • Egyedülálló terápia
  Komplex megközelítésünkkel, szárazföldön és vízben is végzett fejlesztő munkánkkal egyedülállóak vagyunk a szenzomotoros fejlesztéseket végzők körében.
 • Kontrollvizsgálatokat végzünk
  A tartósan fejlesztett gyerekeknél fél- egy évente kontrollvizsgálatot javaslunk, amelynek során a szülőkkel együtt láthatjuk a fejlődés ütemét és meghatározhatjuk a fejlesztés további irányát és módszereit.
 • A szülőkkel szoros együttműködésben dolgozunk
  Fontosnak tartjuk a szülőkkel való folyamatos párbeszédet és együttműködést, a felmerülő kérdések megválaszolását, a segítségadást.
 • Szakemberekkel való párbeszéd
  Részben közös gyermekeink kapcsán, részben a BHRG Alapítvány  társadalmi felelősségvállalása keretében folyamatos kapcsolatot tartunk más szakemberekkel.

Kutatások

Kutatás és terápiás módszer-fejlesztések keretében a terápiáink hatásmechanizmusának kutatása, hatásvizsgálatok zajlanak.

Állandó kutatási témáink: a neurotipikus és az eltérő fejlődés közti különbségek korai felismerése, terápiás protokollok folyamatos továbbvitele megkésett pszichomotoros fejlődés, megkésett mozgásfejlődés, megkésett beszédfejlődés, autizmus, értelmi akadályozottság, iskolaéretlenség, tanulási, beilleszkedési, magatartási, kötődési zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavarok, felnőtt agysérülések esetén.

Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös kutatást folytatunk.

TSMT-HRG College Kft.  TSMT Fejlesztő Központ
Tel.: +36 30 622 8122,
E-mail: kozpont@bhrg.hu

Esélyteremtés

Köszönettel fogadunk bármiféle alapítványi támogatást (egy-egy gyermek fejlesztésének támogatása, eszköz-hozzájárulások, ellátóhely, pénzbeli támogatások stb.).

BHRG Alapítvány
/Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány/

Kuratóriumi elnök: Fenyősi Fanni
Székhely: 1037 Budapest, Erdőalja u. 176; 1033 Budapest, Tavasz utca 5.
Bankszámlaszám: 16200010-60313566
Adószám: 18241343–1–41

A Fővárosi Bíróság 2000. 10. 30-án a 8017. sorszám alatt vette nyilvántartásba a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítványt.