MAGUNKRÓL

MAGUNKRÓL

A BHRG Alapítvány bemutatása

A BHRG Alapítványt Lakatos Katalin PhD hozta létre eltérő fejlődésű gyerekek terápiás ellátása céljából.

Alapítványunk 1993 óta idegrendszerileg éretlen  gyermekeket vizsgál speciális tesztekkel, illetve lát el egyéni és kiscsoportos mozgásterápiákkal, valamint kognitív fejlesztésekkel országos hatókörben. A Lakatos Katalin PhD által megalkotott Tervezett SzenzoMotoros Tréningek (TSMT I-II), és a Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG) terápiák anyaintézményeként, módszertani központként működünk.

3 hónapos kortól 14 éves korig fogadjuk a sérült idegrendszerű, eltérően fejlődő, valamint az ép intellektusú, de tanulási, viselkedéses vagy mozgásos problémákkal küzdő gyerekeket. Munkatársaink – gyógypedagógus, fejlesztő-pedagógus, konduktor, tanító – speciálisan kiképzett terapeuták, akik rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt, biztosítva ezzel a lehető legnaprakészebb információk felhasználását a rájuk bízott gyermekek mindennapi ellátásában.

Együttműködünk pszichológusokkal és szakorvosokkal is (gyermekpszichiáter, gyermek neurológus, ortopéd orvos, szemész, fülész); egyre növekvő esetszámban javasolunk laborvizsgálatot.

 

Kiknek nyújtunk segítséget?

Olyan gyermekeknek, akik megkésett mozgás- vagy beszédfejlődésűek, nehezen tudnak figyelni, ügyetlenek, hiperaktívak, iskolaéretlenek viselkedési vagy beilleszkedési problémáik, iskolai nehézségeik vannak, autisták, vagy koraszülöttek voltak.

 

Hogyan segítünk?

A fejlesztések megkezdését minden esetben vizsgálat előzi meg annak érdekében, hogy megállapítsuk, fennáll-e idegrendszeri éretlenség. Amennyiben igen, a szükségletek szerint kialakítjuk az egyénre szabott fejlesztési tervet otthoni TSMT tornával vagy csoportot választunk a gyermeknek.

Amennyiben felmerül más vizsgálatok elvégzésének szükségessége, azt a szülő tájékoztatása és beleegyezése után megtesszük, vagy más szakemberhez irányítjuk a családot.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekkel kapcsolatban a szülőkben felmerülő kérdések feltevésére, és azok megválaszolására mindig legyen lehetőség, a családdal nagyon jó kapcsolatot ápoljunk, hiszen a bizalom, és a segítőkészség munkánk fontos alapköve.

 

Főbb fejlesztési formák

 1. Egyéni szenzomotoros fejlesztés (TSMT-I)
 2. Kiscsoportos szenzomotoros fejlesztés (TSMT-II)
 3. Csoportos uszodai fejlesztés (HRG)
 4. Koraszülött és/vagy fejlődésükben megkésett babák egyéni kádas programja (baba HRG)
 5. Egyéni kognitív fejlesztés
 6. Kiscsoportos kognitív fejlesztés
 7. Hallásébresztő terápia (AIT)

 

Mi a “specialitásunk”?

 • Felmérő és terápiás tevékenységet egyaránt végzünk.
  Fejlesztéseink egyénre szabottan, protokollok mentén kerülnek kialakításra. Így nem csak a probléma okára tudunk rávilágítani, hanem a megoldást is meg tudjuk adni.
 • Az idegrendszer érettségét mérjük
  Az idegrendszer jó működéséhez (ügyes mozgás, okos feladatmegoldások, jó társas kapcsolatok, stb.) szükség van annak érettségére. Ez minden emberi tevékenység alapja, ami befolyásolja az óvodai beilleszkedést, a sikeres iskolai beválást is.Az idegrendszer érettségét mérjük fel vizsgálataink során.
 • A tünetek okát keressük
  Felmérések során a kialakult tünetek okát keressük, mely a leghatékonyabb megoldás a helyzet javítására. Ez alapján oki terápiákat indítunk, melyek egymás hatását erősítik és kiegészítik. Ezeket átgondoltan kombináljuk: egyéni és csoportos, vízi és szárazföldi, mozgásos és kognitív fejlesztéseket egyaránt végzünk.
 • Egyedülálló terápia
  Komplex megközelítésünkkel, szárazföldön és vízben is végzett fejlesztő munkánkkal egyedülállóak vagyunk a szenzomotoros fejlesztéseket végzők körében.
 • Kontrollvizsgálatokat végzünk
  A tartósan fejlesztett gyerekeknél fél- egy évente kontrollvizsgálatot javaslunk, amelynek során a szülőkkel együtt láthatjuk a fejlődés ütemét és meghatározhatjuk a fejlesztés további irányát és módszereit.
 • A szülőkkel szoros együttműködésben dolgozunk
  Fontosnak tartjuk a szülőkkel való folyamatos párbeszédet és együttműködést, a felmerülő kérdések megválaszolását, a segítségadást.
 • Szakemberekkel való párbeszéd
  Részben közös gyermekeink kapcsán, részben a BHRG Alapítvány  társadalmi felelősségvállalása keretében folyamatos kapcsolatot tartunk más szakemberekkel.

 

Kutatások

Kutatás és terápiás módszer-fejlesztések keretében a terápiáink hatásmechanizmusának kutatása, hatásvizsgálatok zajlanak.

Állandó kutatási témáink: a neurotipikus és az eltérő fejlődés közti különbségek korai felismerése, terápiás protokollok folyamatos továbbvitele megkésett pszichomotoros fejlődés, megkésett mozgásfejlődés, megkésett beszédfejlődés, autizmus, értelmi akadályozottság, iskolaéretlenség, tanulási, beilleszkedési, magatartási, kötődési zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavarok, felnőtt agysérülések esetén.

Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös kutatást folytatunk.

 

Társadalmi felelősségvállalásunk

Rendszeresen tartunk érzékenyítő, figyelemfelhívó előadásokat, mert fontosnak tartjuk, hogy a családok, gyermekek közelében levő segítő szakemberek (gyermek háziorvosok, védőnők, óvónők, kisgyermek-nevelők, pedagógusok, gyógytornászok, konduktorok pszichológusok) ismerjék, és értsék az idegrendszeri éretlenség fogalmát, jelentőségét, és képesek legyenek a tünetek beazonosítására. Hisszük, hogy a széleskörű ismeretekkel rendelkező szakemberek segítőkész hozzáállása, odafigyelése, javaslatai, sok család életét tudják megkönnyíteni.

A 2016-17-es tanévet az óvónőknek, a 2017-18-as tanévet a védőnőknek ajánlottuk fel ingyenes előadások megtartásával. Összesen 12 alkalommal tartott munkatársunk 2-2,5 órás előadást az említett szakemberek számára.

Kérésre szívesen vállaljuk előadás megtartását a témában.

Szintén fontosnak tartjuk gyermekek terápiájának támogatását, melyet a 2018-ban létre hozott Lakatos Katalin Alap keretében teszünk meg. A támogatott gyermekekről a kuratórium dönt.

 

Támogatók

A HRG-gyógyúszás kivételével jelenleg állami támogatás nélkül – szülői térítésekkel –  végezzük terápiás fejlesztéseinket bérelt központunkban.

2018-ban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával együttműködési megállapodást írtunk alá kerületi gyermekek ellátása, és szakemberek továbbképzése céljából.

Sikeres pályázatainkvoltak az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának civil működési pályázatain, a Magnet Bank KAP programjában. Támogatást nyertünk a Magyar Fejlesztési Banktól és az Országos Szükségalaptól.

Köszönettel fogadunk bármiféle alapítványi támogatást (egy-egy gyermek fejlesztésének támogatása, eszköz-hozzájárulások, ellátóhely, pénzbeli támogatások stb.).

Bankszámlaszám: 16200010-60313566


A Fővárosi Bíróság 2000. 10. 30-án a 8017. sorszám alatt vette nyilvántartásba a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítványt.

BHRG /Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika/ Alapítvány

Kuratóriumi elnök: Fenyősi Fanni

Székhely: 1037 Budapest, Erdőalja u. 176.

Fejlesztő központ: 1033 Budapest, Tavasz u. 5. és 1037 Budapest, Erdőalja u. 176.

Intézményvezető: Madács Anita

Uszodai foglalkozások helye: Herman Ottó Általános Iskola tanuszodája (Bp., XIII. ker.)

Közhasznúsági fokozata: nincs

Számlaszám: 16200010-60313566 /Magnet Bank/