MOZGÁSKOTTA MAGYAR GÁBORRAL

2020. szept. 11.
Magyar Gábor

A BHRG Alapítvány fontos céljának tartja a továbbképzéseket, szakmai frissítéseket a már végzett TSMT szakembereknek. 2020. szeptemberében szerveztünk mozgásműhelyt, melynek keretében Magyar Gábor pszichológus MOZGÁSKOTTA módszerével ismerkedhettek a TSMT terepeuták egy hatórás képzésen. 2021 tavaszán a nagy érdeklődésre való tekintettel újra megszervezzük a képzést.

 

Köhler Barbara
Beszélgetés Köhler Barbara TSMT terapeutával a MOZGÁSKOTTA képzés egyik résztvevőjével   (2020. szeptember)

 

 

 

Hogyan találkoztál először a TSMT fejlesztő módszerrel?
Akkor ismerkedtem meg  először a módszerrel, amikor a kislányomnak kerestem fejlesztési lehetőséget. A terepeauták többsége a gyermeke révén, szülőként kerül a TSMT módszer közelébe és a hatékonyságát megtapasztalva kezdi el a képzést. Győrben akkor még nem volt szakember. Jelenleg hárman vagyunk, de ez még mindig nem elég, mert nagy a vonzáskörzet, magas a lakosságszám.

Hogyan válhat valaki TSMT-s szakemberré?
Amikor jelentkeztem sokáig kellett várni, most is van várólista. A szükséges alapvégzettségek között nem volt megjelölve az egészségügyi terület. Pedagódusi diploma megszerzésén gondolkodtam, amikor kiderült, hogy a diplomás ápolói végzettségem is megfelelő.  Általában óvónők, tanítók, gyógypedagógusok, logopédusok, szomatopedagógusok, fejlesztő pedagógusok, konduktorok, pszichológusok, testnevelő tanárok vannak a képzéseken. Olykor gyógytornászok, védőnők, diplomás ápolók. Sajnos a módszer az egészségügyi szakemberek körében kevésbé ismert.
Az egymásra épülő modulok elvégzése után eldönthettem, hogy egyéni foglalkozások keretében foglalkozom a problémásabb esetekkel vagy csoportban dolgozom a kevésbé problémás gyermekekkel. 5 éve egyéni gyermekfejlesztésben dolgozom és a   TSMT csoportos gyakorlati vizsgám már megvan.Mire is használható TSMT módszer?
Idegrendszeri éretlenség esetén alkalmazhatjuk, aminek rengeteg megjelenési formája van, pl. megkésett mozgás- és/vagy beszédfejlődés, ügyetlenség figyelemi problémák, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási, beilleszkedési nehézségek, stb. Rizikófaktort jelent a koraszülöttség. A TSMT módszer (egyéni vagy csoportos) terápiás formáját a LongiKid vizsgálat eredményeire alapozottan választjuk meg. A vizsgálatnak kiemelt jelentősége van, hiszen képet ad arról, hogy a gyermeknek szüksége van-e a szenzomotoros TSMT fejlesztésre. Amennyiben a TSMT alkalmazása mellett dönt a szakember, a szigorú terápiás szabályok betartásával vezeti végig a gyermeket a hierarchikusan felépített mozgásfejlesztő rendszeren, melynek eredményeképpen a gyermeknek egyéni lehetőségeihez mérten összerendezett, jól koordinált mozgása, megfelelő kognitív státusza lesz, valamint a beilleszkedése, viselkedése is optimálisan alakul.


Miért éppen a Mozgáskottát választottad?
A módszer tulajdonképpen egy komplex mozgás és személyiségfejlesztő program. A Mozgáskotta nagyon jól beépíthető a csoportos foglalkozásba, ezzel módszertanilag tudom majd színesíteni az óráimat, fejlesztési gyakorlatok repertoárját, és persze az elméleti pedagógiai ismereteimet is szeretném gazdagítani. A képzések nagy előnye, hogy fórumot biztosít az információ cserére a TSMT-s szakemberek között, akik sokféle területről jönnek, így különböző szemszögből tudunk problémákat megvitatni. A tapasztalatgyűjtésen kívűl, a kapcsolatépítés lehetősége is fontos. Engem feltölt a motivált, lelkes kollégákkal való találkozás, ami inspirál a hétköznapokban is. 

Köhler Barbara, TSMT terepeuta /Győr/,  kohlerbara@gmail.com