CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEK KAPCSOLATDIAGNOSZTIKA

Fókuszban az alvás, táplálás, megnyugtatás, az együttműködés és a viselkedés problémái

A program dolgozói: Arató Ágnes, Dr. Hámori Eszter, Márkus Lilla, Dr. Medgyesi Patrícia, Rajnik Mária, Tőkés-Dunai Lilla

 

Miről szól a program?

Programunk célja, hogy segítséget nyújtsunk a szülőknek 3-48 hónapos gyermekük viselkedésének jobb megértéséhez, a táplálás, alvás, megnyugtatás, valamint a gondolkodás, a problémamegoldás, a kapcsolati készségek és a viselkedés szabályozása terén.

Ezeknek a területeknek a kapcsolati szemléletben történő vizsgálata különösen fontos olyan problémák esetén, ahol a szülők nehézségekkel küzdenek a gyermek együttműködése, játéka, táplálása, alvása, vagy megnyugtatása terén, illetve amikor aggódnak gyermekük készségei, képességei, és fejlődési üteme miatt.

 

Kiknek javasolt a program?

Regulációs problémák, zavarok 3 – 48 hónapos tipikusan fejlődő gyermekeknél

Az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban jelennek meg csecsemő- és kisgyermekkorban az alkalmazkodás különféle területeit érintő ún. regulációs problémák, súlyosabb esetben zavarok. Olyan viselkedéses tünetekről van szó, amelyeknek orvosilag kimutatható oka nincs, mégis a gyermeknél az evés (táplálás), alvás, megnyugtathatóság, az együttműködés, vagy a viselkedés szabályozása terén huzamosabb (több héttől néhány hónapig, akár évig tartó) nehézségek lépnek, vagy léptek fel.

 

Fejlődési elmaradás és szabályozási probléma – 6 – 48 hónapos gyermekeknél

Amikor a gyermek valamely fejlődési területen (mozgás, kommunikáció, gondolkodás) életkorától elmarad, a fejlődési elmaradás, vagy eltérő fejlődés tüneteire gyakran épülhetnek rá szabályozási problémák, vagy regulációs zavarok, amelyek az együttműködés, a viselkedés szabályozása, valamint a táplálás és a megnyugtathatóság terén okozhatnak nehézséget a szülőknek. Ezeket a zavarokat többségében az okozza, hogy a gyermek viselkedése, jelzései nem mindig egyértelműek a környezete számára, ezért sokkal nehezebb kialakítani a gyermek igényeinek megfelelő szabályozási mintákat. A konzultáció ilyenkor a szülőknek és a fejlesztő pedagógusoknak is segítséget jelenthet a gyermekkel való együttműködés harmonizálásában.

 

Tipikusan fejlődő gyermekek 4 – 48 hónapos korig

Vizsgálataink 4 – 48 hónapos, tipikusan fejlődő csecsemők és kisgyermekek esetén elsősorban felmérő jellegűek. Segítséget nyújtanak a szülőknek abban, hogy gyermekük készségeit, képességeit több szempontból is megismerhessék, láthassák, illetve esetleges aggodalmaikra, kérdéseikre választ kaphassanak.

 

Milyen vizsgálatokat végzünk?

A programban a szabályozási problémákkal összefüggő kapcsolati helyzeteket mérjük fel az alvás, etetés, gondozás és megnyugtatás terén, valamint játék-, és feladathelyzetekben. A vizsgálati szakaszban a szülőkkel való beszélgetésen túl a gyermek viselkedését többféle kapcsolati szituációban figyeljük meg és mérjük fel. A szülő(k) aktív jelenléte mindvégig fontos része a vizsgálatoknak. A vizsgálatok során a szülők megfigyelhetik, hogyan viselkedik gyermekük számára új helyzetekben, hogyan old meg különböző feladatokat, milyen egyéni stratégiái és megoldásmódjai vannak különféle szituációkban. A szituációkat videóra rögzítjük. A felvételek megbeszélése és a szülőkkel történő közös elemzése, értékelése fontos része a vizsgálatoknak. Egyes esetekben, ahol felmerül az eltérő fejlődés gyanúja, a kapcsolati és problémamegoldó vizsgálatok komplex, a fejlődés több területét is érintő vizsgálattal is kiegészülhetnek. A kapcsolatdiagnosztika fókusza ebben az esetben is a gyermek együttműködési és szabályozási készségeinek és problémáinak, erősségeinek és gyenge pontjainak feltérképezésére irányul.

 

Hány alkalomból áll a vizsgálati szakasz?

A vizsgálati szakasz, a probléma jellegétől függően 3-5 (alkalmanként 60-90 perces) találkozásból áll, ami magába foglalja a probléma feltárását a szülővel (szülőkkel), a vizsgálatokat és a kapcsolatdiagnosztikai profil eredményeinek megbeszélését.

 

Milyen segítséget ajánlunk fel a vizsgálatok után?

A vizsgálatokat a probléma mélységétől függően 3-10 alkalmas, a probléma feloldását célzó szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció követheti, a gyermek és a szülő(k) részvételével. Ennek célja, hogy a vizsgálati szakaszban feltárt kapcsolatdiagnosztikai profil – azaz a gyermek erősségeinek és gyenge pontjainak – alapján a szülőkkel közösen találjuk meg a szabályozási nehézségek megoldásához a kulcsot. A konzultáció a szülőket abban segíti, hogy jobban értsék, könnyebben értelmezzék gyermekük viselkedésének kritikus pontjait, ezáltal hatékonyabban tudjanak számukra nehezebb helyzeteket is kezelni, valamint harmonikus együttműködést létrehozni gyermekükkel az addig problémás területeken is.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

A programba a BHRG Alapítvány honlapján letölthető bejelentkező lap (oldal tetején) kitöltésével és visszaküldésével lehet jelentkezni. A bejelentkező lapon a jelentkezés okára és a gyermekkel kapcsolatos néhány fontos adatra kérdezünk rá. A bejelentkező lapon szolgáltatott adatokhoz a családok személyiségi jogainak védelme érdekében kizárólag a Csecsemő- és kisgyermek konzultációs munkacsoport szakemberei férhetnek hozzá. A bejelentkező lap beérkezését követően a szülőkkel az a szakember veszi fel a kapcsolatot telefonon, aki a családot a vizsgálatokra fogadja.

 

A bejelentkező lapot a következő e-mail címre kérjük visszaküldeni: csecsemokonzultacio@gmail.com

 

A konzultációs program helyszíne és időpontjai

Helyszín: A BHRG Alapítvány Gyermekkori Mozgás, Figyelem, Viselkedéskutató, Fejlesztő Módszertani Központja.

1033 Budapest, Erdőalja utca 176.

Időpont: A vizsgálatok és a konzultációk keddi és/vagy pénteki napokon zajlanak.

 

Árak

Vizsgálatok:
60 perces alkalom: 8.000 Ft
90 perces alkalom: 10.000 Ft

A vizsgálatokat követő konzultáció:
A konzultációs óradíj a konzultációs alkalmak számától függ, a kezelővel történő megállapodás alapján.

 

A program dolgozói:
Arató Ágnes pszichológus
Hámori Eszter dr, klinikai gyermek-szakpszichológus, gyermek-pszichoterapeuta
Márkus Lilla pszichológus
Medgyesi Patrícia dr, tanácsadó szakpszichológus
Rajnik Mária klinikai gyermek-szakpszichológus, gyermek-pszichoterapeuta
Tőkés-Dunai Lilla pszichológus