A kisfiunk 2003-ban született, mint egészséges, aranyos kisgyermek. Szépen fejlődött, mint bármilyen más kisgyermek, sőt a többi gyermekkel szemben hamarabb kifejlődött nála a mozgás, járás és a beszéd. Egy éves korában tudott járni és két nyelven beszélni (magyarul, szlovákul). A kisfiunk növésileg is nagyobb volt, mint a korabeli társai, idegenek idősebbnek gondolták. Ez az állapot tartott 3 éves koráig, amikor bekövetkezett egy borzasztó dolog: a kisfiunk napról napra abbahagyta a beszédet. Azt gondoltuk, hogy ez egyfajta kitalálmány a fiunknál, nem hittük el, hogy nem tud beszélni!

Mindenre csak mutogatott és nem beszélt. Ha valamit akart, akkor csak mutogatott. Egy két nap múlva jöttünk rá, hogy valami nagy baj történt. Elvittük rögtön egy neurológushoz Szlovákiában, aki ránézésre azt mondtam, hogy a fiunk autista és el kell mennünk egy diagnosztikai centrumba. Nagyon megijedtünk, nem akartunk elhinni, hogy egy egészséges gyermek napról-napra autistává válhat Elkezdtünk kutatni valami kiváló orvos után, aki tud rajtunk segíteni, aki nem csak úgy fog bánni a fiunkkal, mint egy született autistával, hanem mint egy megoldható problémával küzdő kisgyermekkel.

Mindenki a családból próbálta megtalálni a világ legjobb orvosát, csak tudjunk segíteni a fiunknak. Közben jártunk továbbra is a neurológushoz. Hallottunk egy doktor néniről, aki megfogja oldani a problémánkat. Rögtön fel is kerestük, és rendszeresen kezdtünk hozzá járni. A doktornő megmagyarázta, hogy a beszéd a halláscsatorna eldugulás miatt állt le, mert a gyermek a hangból csal egy búgást hall, ezért nem beszél, hanem mutogat. A rendszeres csatorna tisztítás hatására a kisfiunk elkezdett beszélni. Mire ez megjavult, a kisfiunk egy kicsit lemaradt a fejlődésben. Ez a lemaradás is lassan helyreállt, amihez nagy segítséget kaptunk a BHRG Alapítványnál, Lakatos Katalintól, aki rendszeresen foglalkozott a fiunkkal. Rendszeresen újabb és újabb torna feladatokat adott a fiunknak. A fiunk eleinte nem nagyon fogadott nekünk szót, akaratos volt és nem működött együtt. Nem lehetett rávenni az együtt működésre.

A rendszeres tornával csoda történt: egy okos, ügyes kisfiút varázsolt nekünk Katalin. Hihetetlen, hogy egy egyszerű torna elindítja az emberben az összes fontos alapképességet, ami az élethez kell.

Javasoljuk minden szülőnek, aki problémával küzd a gyermekével, hogy csinálja végig ezt a gyógytorna terápiát, s majd Önök is büszkék lesznek gyermekükre, mint mi.

 

Tamás
Tamás