HRG TERÁPIA

Jelenleg kezelőlap és beutaló bemutatása nem szükséges.
Áraink : http://bhrg.hu/szuloknek/araink/

Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG)

A HRG módszer 1994 óta levédett magyar rehabilitációs eljárás. Ezernél is több mozgásfeladata 2–3 év alatt tanítható meg a (rászoruló) gyermekeknek. Jellemzői: minden HRG-fejlesztést alapos neuro- és szenzomotoros szemléletű vizsgálat előz meg. Ennek segítségével a(z organikusan éretlen) gyermek idegrendszeri érettsége százalékban megadható, illetve a hiányosságok és a meglévő készségek-részképességek profilja is ismertté válik.

A HRG-tréningeket ezeknek az adatoknak a figyelembevételével tervezzük meg, tehát a csoport összeállításnál az aktuális érettségi szint és nem az életkor vagy a diagnózisok azonossága számít elsősorban.

A HRG-módszer és feladatok rendszeres és kellően intenzív alkalmazásának az idegrendszer kéreg alatti szabályzásának normalizálódására van pozitív hatása. Ezzel párhuzamosan a sikeres viselkedésszervezéshez és a kognitív funkciók végrehajtásához szükséges agykérgi sémák is “bejáratódnak”, amely a pozitív transzfer-folyamatok kialakulását segíti elő.

A mozgás, a figyelem, a “szófogadás”, a beszéd, a beilleszkedési és gondolkozási folyamatok komplexen megfigyelhető javulása jelzi a HRG-terápia sikerességét és hatékonyságát.

A felzárkóztatás után a széleskörű mozgáskultúra megalapozása, az eszközös feladatok “végigtanulása”, a koordinációt, szerialitást és a ritmusérzéket fejlesztő feladatok elsajátítása történik. A siklás és az úszó mozgások megtanulása csak ezután lehet sikeres.

Alapítványunkban jelenleg 11 HRG-csoport működik. A kezdő, súlyosabban sérült 7-10 hónaposok éppúgy megtalálhatóak, mint a viselkedészavaros, a megkésett pszichomotoros fejlődésű, ill. az autizmussal élő, valamint a részképesség-gyenge 6-7 évesek csoportjai.

Minden egyes homogén HRG-csoportnak saját egymásra épülő tréningjei vannak,- s a saját fejlődési tempójában lehet a HRG-terápiát felépíteni.

A heti 1 alkalom csak kiegészítő jellegű, mindenképp szükség van szárazföldi szenzomotoros terápiák folyamatos végzésére is, de ennek ellenére a családok nagyon szeretik a HRG-terápiát, mert változatosságot hoz a gyakorlásba, és a víz pozitív hatásai (izomlazítás, mozgásra ösztönzés, jobb fej- és törzstartás kialakítása) már 1 óra után is érzékelhetők és akár több napig is fennmaradnak.

A szülők és a gyerekek közösen élnek át kellemes, olykor kihívást jelentő mozgásokat és szenzoros élményeket, amire később is szívesen emlékeznek majd.

Fontos! A HRG-terápia összetettebb, dinamikusabb annál, hogy családokat a gyerekük feladataira betanítsunk, a foglalkozások aHRG-terapeuta jelenlétét, korrekcióit, irányítását, bemutatásait, magyarázatát folyamatosan igénylik.