Tünetfelismerés, gyerekek egymás mellett ülnek egy padon és nevetnek

Gyermekek tünetfelismerése és fejlesztése megfelelő időben!

Figyelemfelhívó kampány az eltérő fejlődés felismerésére

2021. december  6-12.

Szülőnek lenni óriási ajándék, és egyben nagy felelősség, hiszen a gyermekek fejlődése összetett folyamat. A szülők szerepe ebben a rendszerben, hogy szeressék őket, gondosan odafigyeljenek rájuk, és lehetőséget adjanak nekik a tapasztalatszerzésre, ügyesedésre, okosodásra, hogy fejlődésük révén magabiztosan illeszkedhessenek be a közösségbe, sikeres legyen iskolai beválásuk.

Vannak olyan helyzetek, amikor kérdések merülnek fel, a szülő minden igyekezete, és odafigyelése ellenére nehézségek adódnak a gyermek fejlődésében, nevelésében. Ilyenkor érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy a bizonytalanságok mielőbb megválaszolásra kerülhessenek.

Jelen kampánnyal célunk a tipikus fejlődési sajátosságok megismertetése, a megjelenő tünetekre való figyelemfelhívás, az  eltérő fejlődés jelentőségének hangsúlyozása, és javaslattétel a megoldásra. Az eltérő fejlődésben érintett gyermekek bizonyos viselkedéssel tudják jelezni sajátosságaikat (pl. megkésett a mozgás- és/vagy beszédfejlődésük, túlérzékenyek bizonyos hangokra, tapintási ingerekre, szagokra, ételek állagára, ízére, vagy éppen ingerkeresők és állandóan felmásznak mindenre, forognak, szaladgálnak, magasra hajtják a hintát, esetleg ügyetlenek, neki mennek tárgyaknak, embereknek, stb.), amit a környezetnek kell észrevennie, és helyesen értelmeznie. Messze túlhaladott már az a megközelítés, hogy “rossz ez a gyerek”; sokkal többet tudunk már a gyermeki fejlődés jellemzőiről, az eltérések fajtáiról, ezáltal képesek vagyunk megérteni őket, és jól segíteni a helyzeteket. Felelősek vagyunk értük.

A családok jólléte nagyban befolyásolt a gyermekek viselkedésétől, óvodai, iskolai beilleszkedésétől, előmenetelétől. Tudnunk kell: az eltérő fejlődésű gyermek nem azért viselkedik úgy, ahogy azt teszi, hanem azért, mert csak úgy tud. Az eltérések észrevétele kiemelkedően fontos szülői és szakemberi szempontból egyaránt. Azok a gyerekek, akik korábban részt vettek megfelelő vizsgálaton, esetleg diagnózist is kaptak és számukra az igény szerinti ellátás biztosított, jó kezekben vannak. Azokat azonban, akik még nem vettek részt vizsgálaton, de fejlődési sajátosságaik azt indokolttá tennék, a környezet felelőssége felismerni.

Tünetfelismerés dekorációs kép, szivárványszínű gyermek alakzatok egymás mellett különböző pózban

Az alábbiakban összegyűjtött információkkal egyaránt szeretnénk támogatni a szülőket, és a gyermekeket körülvevő szakembereket:

KIADVÁNYOK, ISMERTETŐK A TIPIKUS ÉS AZ ELTÉRŐ FEJLŐDÉSRŐL 

Fejlődjünk együtt! - BIO​-TRIO Projekt, 2019.
Szülőket támogató kiadvány a gyermekek fejlődéséről

Letölthető PDF
Rádióriport a kiadványról

Mit tud a baba? - Babaszoba.hu 
Gyermek folyamatosan fejlődik, reagál a körülötte lévő világra, számára minden nap új kaland.A Parents.com összegyűjtötte, melyek azok az izgalmas mérföldkövek születéstől 6 éves korig, melyeket elér a fejlődése során.


Mire figyeljen a szülő?   BSJK.RO
Születéstől 7 éves korig megjelenő/észrevehető gyanújelek

Amire érdemes figyelni - BHRG Alapítvány
Észrevételek 3 hónapos – 7 éves korú gyermekekkel kapcsolatban


Az eltérő fejlődésű gyermekek - BHRG Alapítvány
Eltérő fejlődésűek lehetnek azok a  gyermekek, akik megkésett mozgás- vagy beszédfejlődésűek, nehezen tudnak figyelni, ügyetlenek, hiperaktívak, iskola éretlenek, viselkedési vagy beilleszkedési problémáik, iskolai nehézségeik vannak, autisták, vagy koraszülöttek voltak.

A csecsemőkori mozgásfejlődés - Felelősszülőkiskolája.hu
A csecsemőkori mozgásfejlődés és a későbbi iskolai problémák lehetséges összefüggései világítja meg az írás.

Gyermekek fejlődést támogató írások - Családinet.hu

A Magyar Védőnők Egyesületének kiadványai - Mave.hu

Családoknak ajánlott információs anyagok

Gyermek-alapellátási útmutató - Országos Tisztifőorvosi Hivatal Budapest, 2015

A fejlődési zavarok több mint egyharmada nem kerül felismerésre beiskolázást megelőzően. Számos vizsgálat igazolja ugyanakkor, hogy –kellő tájékoztatás és oktatás után- a szülők saját gyermekeik fejlődésének megfigyelésével, valamint a szülők és az egészségügyi ellátók közötti kommunikáció fejlesztésével a fejlődési zavarok időbeni felismerését javíthatják. A kiadvány célja, hogy egy átfogó képet adjon a védőnő és a házi/gyermekorvos szűréssel kapcsolatos feladatairól.

Zűr-zavaros gyermek - Carol Stock-Kranowitz M.A

Az érzékelési rendellenesség felismerése és kezelése.

DIAGNÓZISOK,  VIZSGÁLATOK A GYERMEKFEJLŐDÉSRŐL 

LONGKID© vizsgálat - BHRGModel
Longitudinális Komplex Vizsgálat (LongiKid ©), amely 3 hónapos kortól 11 éves korig méri a gyermekek szenzoros, motoros és kognitív részképességeit.

Információ diagnózis alapján - BHRGModel
A különböző diagnózis, problémacsoport esetén a módszer más - és más területen segíthet.
A leggyakoribb tünetek, diagnózisok:

0-7 éves szürővizsgálatok - Mvszsz.hu

Letölthető vizsgálati anyagok a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége oldaláról.

HASZNOS LINKEK (a teljesség igénye nélkül)

FILMEK AZ ELTÉRŐ FEJLŐDÉS TÉMAKÖRÉBEN

A kismadár - (The Miracle Worker)

Amerikai filmdráma,  2000

Beszélnünk kell Kevinről - (We Need to Talk About Kevin)

angol–amerikai filmdráma, 2011

Temple Grandin - (Temple Grandin)

Életrajzi dráma, 2010

További filmek...

”A Mit tud a gyermek?” - Gyermekalapellatas.hu

Kisfilm sorozat az egészséges gyermek pszichomotoros fejlődésének szakaszait, főbb fejlődési jellemzőit mutatja be szakemberek számára 14 korcsoportban 7 éves korig.


A galéria forrásai:
tunderidoktorneni.hu

facebook.com/Tanulasfejlesztes

Együttműködő partner

Boldog Scheffler János Központ, Szatmárnémeti

Támogatóink