Helyesbítés (2023.10.20.)

Az etikailag megkérdőjelezhető rész az alábbi képzésre való reakcióként íródott: https://mave.hu/a-szenzomotoros-rendszer-jelentosege…/…

Az elmúlt napokban sikeresen tisztáztuk, hogy a képzési tematikát a Magyar Védőnők Egyesületének vezetője állította össze Borbély Balázs tudta nélkül. Ennek következtében ez a megjegyzésünk semmisnek tekinthető, és elnézést kérünk a negatív érzések keltése miatt az ESMT vezetőjétől. A félreértést igyekszünk korrigálni, és megkérjük az eredeti posztot megosztókat is ennek követésére.

Jelen nyilatkozatot a BHRG Modell részét képző TSMT módszertanok szakmai képviselőjeként adjuk ki. A nyilatkozat célja a két, alapvetően különböző módszer rövidített nevének hasonlóságából adódó esetleges félreértések megelőzése.  

Az ESMT a TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) rövidítéshez hasonló hangzású, de módszertanilag és szemléletmódjában eltér attól.

A TSMT terápiák megalkotója Lakatos Katalin PhD, aki egyedülálló vizsgáló és terápiás eljárását közel 30 éve hozta létre, és a módszer használatára számos vizsgálót és terapeutát is kiképzett, köztük az ESMT-t létrehozó Borbély Balázst is.

Az erdei torna elképzelést Lakatos Katalin PhD teoretikusan támogatta, az ESMT módszer kidolgozásában azonban semmilyen módon nem vett részt. Az ESMT módszer szakmai részét a BHRG Modell módszer szakmai képviselőivel az ESMT vezetője a kidolgozás alatt nem egyeztette, azonban a kidolgozás után a módszert vázlatosan ismertette.

A TSMT egy célzott intervenciós terápiás módszer, alkalmazása tudományosan kidolgozott protokoll szerint zajlik. A folyamat kezdetét egy neuro-szenzomotoros szemléletű állapotfelmérés előzi meg (Longitudinális Komplex Vizsgálat (LongiKid)/Állapot és Mozgásvizsgálat (AMV)), majd  a gyermek és a család igényeit és lehetőségeit  figyelembe vevő  személyre szabott szenzomotoros fejlesztési terv alapján folytatódik egyéni vagy csoportos formában. A terápiás keretek a hatékonyság érdekében állandóak, célzott ingerhelyzetekbe hozva a gyermeket.

Az ESMT természetben végzett jellege a gyermekek mozgásszegény életmódja és sok beltéri tartózkodása miatt támogatható tevékenységnek tűnik, fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az ESMT és a TSMT képzés tematikájában és a módszer képviselőinek szemléletmódjában más szakmai szempontok jelennek meg. Az ESMT módszer nem képezi a BHRG modell részét, nem tekinthető egyfajta TSMT terápiának. Az ESMT képzés a TSMT terapeuták képzéséhez semmilyen szinten sem kapcsolódik, nem képezi részét annak. 

Etikai szempontból továbbá kifogásolhatónak tartjuk, hogy Borbély Balázs – minden jóhiszeműségünk és támogató magatartásunk ellenére – a TSMT terapeuta kifejezést más fórumon magához köthető módszertanként ábrázolta, annak Tanulási Stílusok és Multiszenzoros Technikák nevet adva.

Tapasztalatunk szerint jelenleg Magyarországon terjedőben van az a mentalitás, hogy hallgatók egy módszer tanulmányozása után, azon némi változtatást eszközölve saját tematikaként hirdeti, megtévesztve ezzel szülőket és szakembereket. A módszertan képviselőiként szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy évek alatt felépített rendszerből töredékeket kimozdítva nem garantálható, hogy jól átgondolt hatásmechanizmus jön létre.

Megjegyeznénk, hogy az ESMT módszert egyéb fórumon már ESYT módszerként említik, állásfoglalásunk így erre a rövidítést takaró módszerre is kiterjed.