Édesapák, akik hősként a különleges helyzetben is helytállnak Június 20.  – Apák napja

A hagyományos gondolkodás szerint az apák dolga a családban az anyagi biztonság megteremtése, és a védelem biztosítása a nők és gyermekek számára. A szerepek is ezek alapján alakultak ki, a nők igyekeztek nyugalmat biztosítani az apák számára, akik a munkából fáradtan érkeztek haza és akiknek – mint erőskezű szülő – a gyerekek engedelmességgel tartoztak. Az első gyermekneveléssel foglalkozó könyvek az apákat meg sem említik a XIX. század második felében, csak az anyákhoz szólnak, mintha csak ők lennének alkalmasak erre a feladatra. A XX. század második felében is csak az anyai pihenés érdekében biztatják az apákat a gyerekekkel kapcsolatos teendőkbe való bekapcsolódásra.
Manapság az apák szerepe változáson megy keresztül: egyre jobban bevonódnak a családi teendőkbe, a gyermeknevelésbe, mely újfajta apa-gyerek kapcsolat kialakulását hordozza magában. A BHRG Alapítvány az eltérő fejlődésű gyermeket nevelő édesapák helytállására, családi támogatására szeretné felhívni a figyelmet, hiszen egyre több kisgyermek fejlődése eltér az átlagostól: vannak, akiknek a mozgásfejlődése lassabb, vagy gyorsabb az átlagosnál, esetleg állandóan mozgásban vannak, nem tudnak leülni, és kitartóan figyelni, önállóan  játszani; vannak, akik nem kezdenek el időben beszélni, vagy nehezen értik, amit mondanak nekik; vannak, akik számára  az odafigyelés és vannak, akiknek a beilleszkedés megy nehezebben. A gyerekek nem tudják maguk jelezni problémáikat; nem azért viselkednek úgy, ahogyan viselkednek, mert úgy szeretnének, hanem azért, mert csak úgy tudnak! Szülőként nem könnyű a problémát felismerni vagy akár azzal szembesülni, pedig az idejében felfedezett eltérő fejlődés és a lehető legkorábban megkezdett a gyermek és a család számára nyújtott komplex segítségadás kiemelt jelentőséggel bír.

 A BHRG Alapítvány  2021. júniusában figyelemfelhívó kampány keretében támogatja az édesapákat a tünetfelismerésben, a kitartásban, hogy velük együtt és rajtuk keresztül az érintett gyermekek a lehető legoptimálisabban használhassák ki lehetőségeiket. 


Madács Anita
Az eltérő fejlődésű gyermekek nagykövete
A BHRG Alapítvány munkatársa     


MUNKAHELYEK, AHOL FONTOSNAK TARTJÁK AZ APÁK SZEREPÉT
Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
Kézenfogva Alapítvány
Hreyfiland (Izland)
Vadaskert Alapítvány
Első Lépések Kora Gyermekkori Intervenciós Alapítvány
Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ
Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE)
Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata
TSMT Fejlesztő Központ
Schneider Oktatás
BHRG Model
Napfogyatkozás Egyesület
Találj Magadra Alapítvány 
Életkerék

 KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK
 Apák szerepe a gyermekek fejlesztésében
Hasznos információk apáknak
Köszöntsük az édesapákat!
Rajz- és fotópályázat apák napjára
A fotópályázat képei