Fókuszban az anyák

Anyák, akik különleges helyzetben vannak

2021. április 2. – május 2.
Autizmus Világnapjától az Anyák napjáig

A BHRG Alapítvány 2021. áprilisban az eltérő fejlődésű gyermeket nevelő anyák élethelyzeteire szeretné felhívni a figyelmet, hiszen egyre több kisgyermek fejlődése eltér az átlagostól: vannak, akiknek a mozgásfejlődése lassabb, vannak, akik nem kezdenek el időben beszélni, vannak, akik rosszul hallanak vagy látnak, vannak, akik számára  az odafigyelés és vannak, akiknek a beilleszkedés megy nehezebben. A gyerekek nem tudják maguk jelezni problémáikat; nem azért viselkednek úgy, ahogyan viselkednek, mert úgy szeretnének, hanem azért, mert csak úgy tudnak! Anyaként nem könnyű a problémát felismerni vagy akár azzal szembesülni, pedig az idejében felfedezett eltérő fejlődés és a lehető legkorábban megkezdett komplex segítségnyújtás kiemelt jelentőséggel bír. Szülőnek lenni óriási ajándék, és egyben nagy felelősség.

A BHRG Alapítvány 2021. áprilisban elismerése jeléül és segítő szándéka kifejezésére figyelemfelhívó kampány keretében támogatja az édesanyákat a tünetfelismerésben, a fejlesztés útvesztőiben való eligazodásban, saját lelki egészségük megőrzésében, és rajtuk keresztül az érintett gyermekeket a lehetőségeik kihasználásában. Fontosnak tartjuk, hogy össztársadalmi szinten kaphassanak támogatást.

Adjunk lehetőséget a sikeres mindennapokra, adjunk esélyt a teljes életre!

Várjuk további szervezetek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kampányhoz nevükkel.

Madács Anita
Az eltérő fejlődésű gyermekek nagykövete
A BHRG Alapítvány munkatársa


 

 

 

ANYÁK HÓNAPJA – események, programok, információk

 

Ünnepeljük az édesanyákat – A BHRG Alapítvány ajánlja

*   *   *

2021.04.02. Az Autizmis Világnapja
BHRG Model: A BHRG Alapítvány a szlovákiai Rata Alapítvány és az izlandi Hreyfieland együttműködéssel készített rövid interjút autista gyermekek szüleivel.

 

Life TV 2021.04.27.
Ébredj velünk! – Madács Anitával beszélget Ábel Anitával és Bereczki Zoltánnal a “Fókuszban az anyák” kampányról.

 

 

 

 

 

 

 

*   *   *

Anyák, akik különleges helyzetben vannak

     A gyermekáldás nagyon szép és felelősségteljes út kezdete, melyben a szülők együttesen vesznek részt, mégis az adottságok és lehetőségek okán az édesanyák fizikailag és érzelmileg is máshogy kerülnek kapcsolatba gyermekükkel, helyzetük különleges. Ideális esetben a várt csöppség idejében érkezik, az új világhoz való hozzászokása hamarosan megtörténik, és a körülötte levők megélik azt a boldogságot, amit a kisbaba fejlődése, kedves mosolya, érdeklődése, kacagása, hangadása, egyre ügyesebb mozgása jelent.

     Vannak olyan helyzetek, amikor az édesanyák szorongva töltik mindennapjaikat akár már a várandóság idején, mert a magzat vagy a megszületett csecsemő fejlődése eltér az átlagostól, teljesítménye másképp alakul, mint ahogy azt a szülők várták. Előfordulhat, hogy az ultrahangvizsgálat eltérést mutatott, a szülés elhúzódó volt, nem tudták együtt tölteni az aranyórát, mert az újszülöttnek orvosi kezelésre volt szüksége, esetleg nehezen táplálható, nem reagál a környezetére, vagy rengeteget sír. Nagyobb gyermek esetén fokozatosan válnak láthatóvá az átlagostól eltérő fejlődés jelei: vannak, akiknek a mozgásfejlődése lassabb, vannak, akik nem kezdenek el időben beszélni, vannak, akik rosszul hallanak vagy látnak, vannak, akik számára  az odafigyelés és vannak, akiknek a beilleszkedés megy nehezebben. Sokféle helyzet állhat elő, amely a szülőkből aggodalmat, bizonytalanságot, szorongást vált ki. Nagyon fontos, hogy tudjanak segítséget kérni, és akik segítenek nekik, megfelelő irányba tereljék őket; a lehető legkorábban megkapják azt a támogatást, amire szükségük van. Mindkettőjüknek: a gyermeknek és az édesanyának egyaránt. A gyermek az első, számára – lehetőségeihez mérten – így lehetővé válik az optimális fejlődés megélése, de a mindennapok kihívásainak teljesítését a szülő lelkiállapota nagyban meghatározza. Számos tényező lehet, ami befolyásolja, hogy hogyan érzi magát az édesanya: vajon ki tudta-e mondani, hogy mit érez a kialakult helyzetben, hogyan éli meg a gyermeke révén különlegessé vált élethelyzeteket. E komplex problémakör jószándékú, támogató környezetet, és szakszerű megsegítést igényel. A gyermekek nem tudják maguk jelezni problémáikat; nem azért viselkednek úgy, ahogyan viselkednek, mert úgy szeretnének, hanem azért, mert csak úgy tudnak! Ennek felismerése és megélése nem könnyű feladat. Vajon az édesanyákra ki figyel?

Áprilisban az anyák napjára készülve a korai fejlesztéssel foglalkozó és az eltérő fejlődésű gyermekeket nevelő családokat támogató BHRG Alapítvány az édesanyákra fókuszál. Hisszük, hogy ha az édesanya jó pszichés állapotban tud lenni, azzal közvetetten hozzájárul gyermeke helyzetének javulásához. Ha megfelelő szakember bevonásával a gyermek fejlődése támogatott, és az édesanya tud hinni abban, hogy a helyzetük jó irányba alakul, és  tud tenni az állapot pozitív irányba való megváltozásáért, az gyermeke és az egész család javára lesz. 

A korai, körültekintő beavatkozások lehetővé teszik a gyermek későbbi optimális óvodai és iskolai beválását, az édesanyák megsegítése a családok jó működését. Ehhez jó helyzetfelismerésre, támogató, együttérző környezetre, megfelelő szaktudásra van szükség. Hogyan tudunk segíteni a különleges helyzetben lévő édesanyáknak? Odafigyeléssel, meghallgatással, elfogadással, és szakemberhez irányítással. 

Legyünk hálásak azért, amit magunkénak tudhatunk, és igyekezzünk segíteni azokon, akik nehéz helyzetben vannak!

Madács Anita, gyógypedagógus MA, BHRG Alapítvány
https://bhrg.hu/fokuszbanazanyak/

 

A CSATLAKOZÓ SZERVEZETEK, INTÉZMÉNYÉK LISTÁJA

 

MÉDIA TÁMOGATÓK