Gyermek a család közepén

ONLINE KONFERENCIA
Tények, melyek a fejlesztés hatékonyságát befolyásolják
2021. május 13-16.

* * *

A konferencia előadói különböző aspektusból közelítik meg azt a speciális helyzetet, amikor a családban eltérő fejlődésű gyermek nevelkedik; bemutatják hogyan hat ez a tény a család dinamikájára, hogyan élhetik meg a szülők, a testvérek, és hogyan befolyásolják akaratlanul is az érintett gyermek teljesítményét. Képet kaphatunk arról, hogy milyen lehetőségek vannak a helyzet átlátására, hogyan lehet szülőként pszichésen egészségesen maradni. 

TÁJÉKOZTATÓ A RENDEZVÉNYRŐL

BHRG Alapítvány FAR nyilvántartási száma: B/2020/007858
Pedagógusoknak 9 pont.
Egészségügyi továbbképzési rendszerben a védőnői szakmacsoport részére 16 pont.
Az online konferencia 9 előadása 4 napon keresztül megtekinthető.
Technikai ügyelet 8-22 óráig.
Az online konferencia a BHRG Alapítvány YouTube csatornáján keresztül lesz elérhető, melynek feltétele a Gmail-es e-mail cím.

A részvételi igazolás kiállításának feltétele az előadások anyagára épülő rövid teszt visszaküldése 2021. május 23-ig.
Általános Szerződési Feltételek
Adatvédelmi Tájékoztató

A szervező: BHRG Alapítvány
Tel.: +36 30 622 8122
E-mail: bhrg.help@gmail.com

Adószám: 18241343–1–41
Számlaszám: Magnet Bank 16200010-10042607
IBAN szám: HU54 1620 0010 1004 2607 0000 0000 

A program leírása

Dr. Schneider Júlia  csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos
A gyerek tüneteinek észlelése a család egészének tükrében
A gyermekek ellátásának alapját a specifikus tünetészlelés, az anamnesztikus adatok, a vizsgálati eredmények képezik. A precíz kivizsgálás, adekvát kezelés, majd fejlesztés azonban nem minden esetben hozza a megszokott eredményeket. A kivizsgálás is több esetben társszakmák együttműködését igényli; a tapasztalatok alapján a nem javuló esetekben ez az együttműködési platform kibővült. Az előadás esetismertetéseken keresztül mutatja be, hogy a szülők lelki folyamatainak segítése milyen mértékben befolyásolja – akár ugrásszerűen is – a gyerek nyelvfejlődését, írás-olvasás tanulási folyamatait.

 

Dr. Hámori Eszter  klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi docens
Értjük egymást? – A szülő-gyermek együttes konzultáció útjai és útvesztői
Az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban jelennek meg csecsemő- és kisgyermekkorban az alkalmazkodás különféle területeit érintő ún. regulációs problémák, súlyosabb esetben zavarok. Olyan viselkedéses tünetekről van szó, amelyeknek orvosilag kimutatható oka nincs, mégis a gyermeknél az evés (táplálás), alvás, megnyugtathatóság, az együttműködés, vagy a viselkedés szabályozása terén huzamosabb (több héttől néhány hónapig, akár évig tartó) nehézségek lépnek, vagy léptek fel. 

 

Szabó Irén  klinikai szakpszichológus, szakpszichoterapeuta
A szülők a gyermekterápiákban, fejlesztésekben
A hagyományos gyermekterápiákban, fejlesztésekben a gyermekekkel való munkán van a fókusz. Pedig a gyermek egy rendszernek, elsősorban egy családi rendszernek a szerves része. Mivel a család egy érzelmi egység, egy lelki közösség is, így elkerülhetetlen, hogy a gyermekek terápiájában a lelki működéssel is foglalkozzunk. Természetesen nemcsak a gyermek lelkével, hanem a szülők lelkével is. Mindazokkal ami összekapcsolja őket lelkileg és azzal is ami feszültségként jelenik meg, és nem kizárólag a neveléssel kapcsolatosan, hanem az életük bármelyik területét érintve. 

 

Dr. Donauer Nándor  neuropszichológus
Mit tehetünk, amikor egy pervazív állapotú taggal bővült a családunk?
Az előadás elsősorban egy szemléletváltást igyekszik elérni és egy olyan értelmezési keretet adni, aminek a segítségével talán könnyebben tudja azokat a hétköznapi gondokat, problémákat, látni, megoldani a neurotipikus szülő vagy testvér, amivel a magas szinten funkcionáló Aspergeres családtag/ok állítják szembe. Kiderül, hogy a kapcsolat elején mitől és miért olyan hódítók ezek az embertársaink. Mik azok az apróbb tényezők, amelyek jelzik, hogy kisebb-nagyobb „Aspergeres homokszemek” kezdenek behullani a gépezetbe, s amitől nemcsak a gyerek nevelése válik egyre nehezebbé, hanem már a párkapcsolat is egyre jobban csikorog.

 

Hendrich Barbara   pár- és családterepeuta, TSMT terepeuta
Az ADHD hatása a családdinamikára és a gyermek személyiségfejlődésére
Az ADHD – más néven a figyelemhiányos/hiperaktív zavar az egyik leggyakoribb gyerekpszichiátriai kórkép, előfordulását 5% köré tehetjük. Bár az ADHD megismerése hatalmas változáson megy keresztül és az egyik leggyakrabban kutatott terület, még mindig kiemelkedő az elfogadás és a megértés hiánya nem csupán a szociális környezetben, de a családon belül is, holott tudjuk, hogy a korai szociális interakciók, a korábbi nevelési elvek meghatározóak a gyermek személyiségfejlődése szempontjából.  

 

Dr. Schneider Júlia  csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos – Szabó Irén klinikai szakpszichológus, szakpszichoterapeuta
Amikor a test a lelket hívja – Gyermekgyógyász és pszichológus beszélgetése
Álláspontok és szakmákon átívelő megközelítések, amelyek a gyermekek viselkedésének megértését segítik. A testi tünetek mögött zajló lelki folyamatok felderítése a szülők, a gyermek és általuk  a családok gyógyulását hozza. A beszélgetés rámutat az orvosi és a pszichológiai megközelítés egyidejű fontosságára.

 

 

Kánya Kinga  szociológus
A család erőforrásai – A szülők veszteség-feldolgozásának hatása
Az eltérő fejlődésű gyerekek szülei a gyerekek diagnózisának súlyosságától vagy típusától függetlenül hasonló élethelyzetben vannak. Az előadás során annak a több éve tartó munkának a tapasztalatai összegződnek, melyben sérült és eltérő fejlődésű gyermekek szüleinek az élethelyzetből adódó változások okán megélt veszteségei kerültek feldolgozásra, hiszen ezekben az esetekben a szülők az élet minden területén komplex kihívásokkal szembesülnek és a saját belső feldolgozási folyamataikra, rekreációra általában nincs lehetőségük.

 

Molnárné Reményi Anna   szülő
Amióta kék a szívünk
Egy család története, akik egy különleges kisfiút nevelnek – az édesanya avatja be a hallgatóságot a család útkeresésébe.

 

 

 

Blaha Nóra  szülő
Sárikánk, a legkisebbünk lett a legnagyobb
Hogyan fedezte fel a család kislánya másságát, milyen kihívások álltak előttük a gyermek növekedésével – az édesanya osztja meg gondolatait.

 

VISSZAJELZÉSEK


Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a jól összeszedett előadás sorozatnak. Nagyon sok új információt sikerült szereznem belőle! Számomra sokat jelentett az a lehetőség, hogy a saját időbeosztásomban tekinthettem meg az előadásokat.

Sok új és érdekes információval gazdagodtam, mivel szülőként én is érintett vagyok a témában hasznos útravalókat kaptam.

Érdekes, sokrétű, elgondolkodtató előadások. Nagyon tetszett. Nagy segítség a mindennapokban.

Nagyon összeszedett és kidolgozott volt. Tetszett, hogy magam oszthattam be az időmet. Örülök, hogy jobban beleláthattam ebbe a témába is, és hogy az előadók megosztották a tapasztalataikat.

Remek szakemberek, akik kiváló előadók is egyben. 

A témák nehezek és bonyolultak, de a megértést megkönnyítette az előadások szerkezeti felépítése. Külön köszönet az anyukáknak, akik megosztották velünk embert próbáló nehézségeiket, különleges helyzetüket.

Sok új ismerettel, újfajta szemléletmóddal gazdagodtam. Fantasztikusak voltak az előadók. Tartalmas,továbbgondolkodásra,másként látásra sarkallt.

Nagyon színvonalas előadások hangzottak el. Külön köszönet, hogy pszichológiai megközelítést is kaptunk. A szülőkkel való konzultációhoz új aspektusokat tudok adni a munkámban.

Nagyon hasznos, érdekes, színvonalas előadásokat nézhettem meg elismert szakemberektől. A technikai háttér tökéletes volt. Köszönöm, hogy részese lehettem a konferenciának.

Nagyon sokszínű és sokrétű,kiváló tudományos igényű konferencia,mégis szórakoztató és feltöltő hatású. 

Örülök, hogy részt vettem ezen a konferencián, nagyon informatív és átfogó volt. Tetszett egy- egy problémának a komplex módon való kezelése, az együttműködés a szakemberek között. Fontosnak tartom, az ilyen jellegű tudás megosztást, hogy egyáltalán felismerjük a problémákat és azt, hogy honnan kaphatunk segítséget.

Informatív, magas szanvonalú. Sokat segít a jövőbeni munkámban. Igazán jó kedvcsináló volt ez a konferencia a további ismeretszerzéshez. Köszönöm a lehetőséget.

Nagy öröm számomra, hogy részt vehettem a konferencián. Mint szülő és pedagógus kaptam pozitív megerősítést, iránymutatást a felkészült, remek előadóktól. Az előadások témája, örök aktualitás. Tetszett az online megoldás a rugalmas időbeosztás miatt.

                                                           MÉDIA TÁMOGATÓK